Že sú orechy zdravou potravinou, to je všeobecne známe. Aké orechy ale konkrétne jesť av akom množstve, v tom už ľudia spravidla tak jasno nemajú. V dnešnom článku sa preto na zdravú konzumáciu orechov pozrieme podrobnejšie.

Prečo sú orechy zdravé?

Orechy sú pomerne unikané potravinou, ktorá by nemala v ľudskom jedálničku chýbať. Ich obsahom sú predovšetkým kvalitné tuky, bielkoviny, vitamíny, minerály, len trocha sacharidov a vláknina.

Vďaka svojmu zloženiu pomáha pravidelná konzumácia orechov nastaviť v tele optimálnu hladinu cholesterolu a dlhodobo znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Orechy sú bohaté aj na antioxidanty, celkovo tak majú priaznivý vplyv na zdravotný stav, môžu znižovať aj riziko nádorového ochorenia. Navyše vďaka tomu, že sú orechy tučné, pomáhajú nám sa rýchlejšie a na dlhšie zasýtiť, sú teda v primeranom množstve vhodné do redukčnej diéty.

Znamená to, že čím viac orechov zjem, tým lepšie?

Takto sa to povedať nedá. Okrem vyššie spomínaných benefitov totiž o zložení všetkých druhov orechov tiež platí, že sú veľmi kalorické. Je tomu tak práve kvôli vysokému obsahu tukov. Pokiaľ by ste teda orechy „uzobávali“ od rána do večera, výsledkom nebude chudnutie, ale naopak priberanie na váhe. A nepôjde o priberanie na váhe vďaka rastu svalovej hmoty, ale kvôli priberaniu.

Aj v prípade orechov teda platí, že všetko s mierou a s ich konzumáciou by sme to nemali preháňať.

Koľko orechov teda denne jesť?

Pohľady odborníkov sa mierne líšia. V priemere sa dá ale povedať, že sa zhodujú na konzumácii jednej hŕstky orechov denne. Pokiaľ si potrpíte na presnosť, ide o porciu približne 30 gramov orechov za deň. Skúste si prípadne také množstvo orechov odvážiť a následne vysypať do hrsti. Získate potrebný odhad a do budúcna dokážete správnu porciu odmerať skutočne podľa objemu potraviny v dlani.

Aké orechy konzumovať?

Súčasne je nutné upozorniť na to, že pokiaľ zjete denne hrsť pražených solených arašidov, nejde o ideálny variant, ako denný cieľ naplniť. Konzumovať by ste mali predovšetkým orechy v prirodzenom stave – bez tepelnej úpravy a dochucovania. Orechy by skôr mali byť tým, čo vám ochutí pokrm – jogurt, šalát a pod. Slané oriešky, oriešky v čokoláde, alebo dokonca orechy s najrôznejšími druhmi príchutí nie sú to pravé, na čo sa zamerať. Bohužiaľ platí, že väčšina populácie odporúčanú dennú dávku orechov ani zďaleka nespĺňa, a pokiaľ orechy niekto konzumuje, ide skôr o ony slané či sladké pochutiny, ktoré však príliš zdraviu prospešné nie sú.

Je tiež ideálne konzumovať mix rôznych druhov orechov, s rôznym pomerom zdravých tukov, minerálov a ďalších zdraviu prospešných látok. Každý druh má trochu iné zloženie a rôzne benefity pre naše zdravie. A namiešaním niekoľkých rôznych druhov môžete dosiahnuť väčšiu vyváženosť.